Werken van gescheurd wit papier. Door het het witte papier contrasterend te verven wordt het scheuroppervlak duidelijk zichtbaar.Als het papier gescheurd is ontstaan er twee 'scheurlijnen'. De ene lijn is het spiegelbeeld van de andere lijn.Door deze lijnen naast elkaar te plakken ontstaan de scheurwerken.

uit 1994 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Scheurwerk zwart/oranje 2

2019

Een strook wit papier is aan de voorkant zwart geschilderd en aan de achterkant oranje. Op een speciale schuine wijze wordt deze strook gescheurd langs een rechte lijn. Er ontstaat twee stroken waarvan de scheur lijnen elkaars spiegelbeeld zijn als een strook omgedraaid wordt. Deze stroken worden gespiegeld naast elkaar op een vel papier gelijmd. Tussen de witte ( van het witte papier) scheurlijnen is de kleur van de achterzijde te zien oranje.Deze werkwijze  wordt herhaald tot het vel papier vol is.Het uiterlijk van de scheurlijnen wordt bepaald door de papier kwaliteit, papier dikte, kwaliteit en kleur van de verf, de techniek van het scheuren (afwijking van de rechte lijn) en de wijze waarop de scheurlijnen naast elkaar gelijmd wordt. Op de achterzijde is het werk gesigneerd. Thema's van Nico Kok zoals gebruik van materiaal eigenschappen, hoe is het werk gemaakt, beeld/spiegelbeeld, voorkant/achterkant, vertikale lijnen,vierkant,links/rechts komen terug in dit werk.

Scheurwerk zwart/oranje diagonalen

2019

Een strook wit papier is aan de voorkant zwart geschilderd en aan de achterkant oranje. Op een speciale schuine wijze wordt deze strook gescheurd langs een rechte lijn. Er ontstaat twee stroken waarvan de witte scheurlijnen (van het witte papier) elkaars spiegelbeeld zijn als één strook omgedraaid wordt. Deze stroken worden gespiegeld naast elkaar op een vel papier gelijmd. Tussen de witte scheurlijnen is de kleur van de achterzijde te zien oranje.Deze werkwijze  wordt herhaald tot het vel papier vol is.Het uiterlijk van de scheurlijnen wordt bepaald door de papier kwaliteit, papier dikte, kwaliteit en kleur van de verf, de techniek van het scheuren (afwijking van de rechte lijn) en de wijze waarop de scheurlijnen naast elkaar gelijmd wordt.Bij dit werk zijn de inkepingen zo geplaatst dat twee diagonalen ontstaan. Op de achterzijde is het werk gesigneerd. Thema's van Nico Kok zoals gebruik van materiaal eigenschappen, hoe is het werk gemaakt, beeld/spiegelbeeld, voorkant/achterkant, vertikale lijnen,vierkant,links/rechts en diagonalen, komen terug in dit werk.

Scheurwerk zwart 1

1999

Scheurwerk van zwart geverfd wit papier

Scheurwerk zwart 2

1999

Scheurwerk van zwart geverfd wit papier

Rood zwart en wit scheurwerk

1997

Scheurwerk van zwart geschilderd rood papier gespiegeld geplakt op wit papier

Oranje, wit en zwart scheurwerk

2001

Scheurwerk van wit papier waarvan de voorkant oranje is geschilderd en de achterkant zwart, gescheurd en gespiegeld geplakt.

Scheurwerk geel 1

1994

Geel papier gescheurd, gevouwen en gewreven met grafiet

Scheurwerk geel 2

1997

Geel papier gescheurd, gevouwen en gewreven met grafiet

Scheurwerk geel 3

1999

Wit papier gescheurd en gevouwen, gewreven met geel krijt

Scheurwerk geel 4

1997

Geel papier gescheurd, gevouwen en gewreven met grafiet

Scheurwerk geel 5

1999

Gescheurd en gevouwen geel papier, gewreven met grafiet.