Dansen op een plankje

Een opvallende kant van het kunstenaarsschap van Nico Kok zijn de op papier uitgevoerde rubbings.De techniek van het rubben (to rub= wrijven) werd toegepast bij het maken van afdrukken van teksten van grafzerken. Surrealisten gebruikten indertijd dezelfde techniek en noemden het "frottage". Iedereen heeft weleens een stukje papier op een munt gelegd en dit met een potlood bekrast. Het reliëf van het muntstuk tekent zich af op het papier. Dit is een rubbing in het klein.

Nico Kok herontdekte deze vrijwel in ongebruik geraakte drukmethode en verhief deze tot zijn eigen techniek. Met een plaat grafiet, een vel papier en een plankje met het af te drukken reliëf, worden de rubbings gemaakt. Door met het plankje te wrijven over het grafiet met daartussen een vel papier maakt hij een tekening. Hij draait en spiegelt, hij vouwt, snijdt en scheurt, hij experimenteert er op los met materialen en papiersoorten. Geen materiaal is te min, een hiërarchie ontbreekt.. Op een vel papier vormen 6 of 24 afdrukken een eenheid.

Op deze wijze ontstond een enorme serie rubbings met variaties op verschillende thema's. Vrije vormen naast geometrische constructies en onvermoede beelden doemen op.