Naast zijn kunstenaarsschap werkt Nico Kok bij de oxystaalfabriek van Tata Steel te IJmuiden.Dit werk is geïnspireerd op het proces van staalmaken.

uit 2011 tot 2011 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Staal 1 (vierluik)

2011

Vier panelen van monsterstaafjes staal verschillend bewerkt: geschuurd, onbewerkt, geroest en gepolijst. Van elke lading staal (330 ton) die bij de Oxystaalfabriek Tata Steel IJmuiden gemaakt wordt, neemt men een eindmonster om de analyse van het staal te bepalen. Van het eindmonster wordt het instroomstaafje door de operator afgeknipt. Elk staafje is uniek en hoort bij een bepaalde lading. Deze staafjes, die anders weggegooid worden, heeft Nico met behulp van zijn collega's van februari tot augustus 2011 verzameld. 3491 eindmonsterstaafjes van 3491 ladingen (per 24 uur worden gemiddeld 65 ladingen gemaakt). Van deze staafjes vertegenwoordigen 1,15 miljoen ton staal en hiervan is het kunstwerk gemaakt.

Staal 2

2011

Analoge foto's van de staalproductie Oxystaalfabriek 2 Tata Steel IJmuiden(1990),  mechanisch bewerkt.

Pellets 1

2011

Reliëf van ijzerertspellets, de belangrijkste grondstof voor de staalproductie.

Pellets 2

2011

Reliëf van ijzerertspellets, de belangrijkste grondstof voor de staalproductie.

Ovale vorm

2011

Ovale vorm van monster staafjes en ijzerertspellets, halffabrikaat en grondstof van de staalproductie.

Oneindige tapstraal

2011

Foto's van de staalproductie van Tata Steel IJmuiden. Na het oxystaalproces wordt het vloeibare staal per lading uit de converter ( groot vuurvast vat)  getapt in een staalpan met vuurvaste bekleding. Het tappen is fasinerend door de hitte ( gemiddeld 1630 graden) en het geweld ( gemiddeld in 6 minuten 330 ton staal).

Van staalpan tot slakkenpan

2011

Foto's van de staalproductie, van lege voorverwarmde staalpan naar  volle staalpan. Na het staaltappen wordt de achter gebleven slak uit de converter getapt in een slakkenpan.

Driehoeken

2011

Om de hoeveelheid stikstof en ultra-laag kool in het staal te bepalen werden er staalpillen uit monster geponst. Zachtstaal werd direct na zandstralen geponst (licht van kleur), hard staal werd na zandstralen eerst verhit voor het ponsen (blauw). Ultra-laagkool werd niet gezandstraald maar gefreesd.(dikker, glanzend) Stikstof wordt tegenwoordig met de spectrometer bepaald.